Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 14:50 - 1-ви ноември не е празник.
Автор: viktornovaliss Категория: Политика   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Това не е празник. Това е вопъл, стон, агония. Създаден е с нарочен указ в дните на Първата Национална Катастрофа в опит да се залепи скършеният смачкан български дух. Създал го е един изверг, кръволок, цар , който се е нуждаел от още няколко стотици хиляди български овни, които да прати на заколение по бойните полета на Първата Световна Война. 
Не го празнувам. Няма да го празнувам. Не бих празнувал нещо такова. 
Будителите, хората, които жертваха живота си за да извадят българина от мрака на средновековието, насила затворени там от "османското присъствие" не трябва да бъдат само дата в календара. 1 ноември Денят на Мъртвите. Задушницата. Да се подчертае, че Левски, Ботев, Паисий, Захари Стоянов и Петър Берон са мъртви. Че ги няма. 
Отвращава ме този празник. Гнус ме е да гледам патриортарските ви "споделяния" във фейсбук. И Статусите ви-честитки. Какво си въобразявате- че показахте колко много уважавате отец Паисий с шибаното си кликане на мишката?
Българинът получи свободна държава. Но никоя армия не може да му даде свободна мисъл и свободна душа. Свободата на Духа не идва на сила. 
В наши дни дали има будители? 
Сигурно има. някъде там по села и паланки. 
Като учителят в едно родопско село дето го гледах преди 5 години по телевизията- в единствената неразрушена стаичка на някогашното даскало, запалил печка "циганска любов" и преподаващ на деца предучилищна и начална училищна по взаимноучителната метода- те бяха общо 12 на различни възрасти. И Инспектората по Образованието го преследваше зверски. Май му отнеха правомощията- същата тази свободна българска държава за която са дали живота си Левски и Ботев.
Или лекаря от Градсковски колиби, Видинско. Който обикаля забравени от Бога, Дявола и Бойко Борисов села. Да лекува телата и душите на малцината непреселили се в гробищата селяни. Самият той- на 70, пенсионер.
Има такива. Малко са. И ги преследват.
Останалото е Деня на Мъртвите.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viktornovaliss
Категория: Поезия
Прочетен: 145874
Постинги: 63
Коментари: 20
Гласове: 155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930